Cyklistika: Slovenské želiezko prvého dňa, špurtérsky žolík Sagan

24.07.2012 Celý región

Bratislava 23. júla (TASR) - Úvodný deň londýnskej olympiády bude plný očakávania všeobecne i na Slovensku. To garantuje hneď prvá finálová disciplína, teda preteky s hromadným štartom v cestnej cyklistike a Petra Sagana treba zaradiť medzi medailové želiezka v ohni. Pravda, bude závisieť od vývoja súťaže, či sa k špurtu s kovovým nádychom vôbec dostane.

Peter Sagan sa iba za tri roky medzi profesionálmi zaradil medzi najväčšie hviezdy svetovej cyklistiky. Slovenský pretekár udivuje najmä dravosťou, výbušnosťou a vynikajúcimi špurtérskymi kvalitami, no pri tohtoročnej premiére na najslávnejšom etapovom podujatí Tour de France predviedol aj vytrvalosť a to, že sa dokáže presadiť aj v horách.

Vynikajúcu formu potvrdil na uplynulej Tour, kde dosiahol tri etapové triumfy, tri druhé miesta, jeden bronzový stupienok a najmä získal zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. Sagan tak pri svojej premiérovej účasti na najprestížnejších pretekoch doviezol do Paríža "maillot vert" ako iba ôsmy cyklista v histórii. "Dosiahol som úspechy, ktoré nesmierne prevýšili moje očakávania. Chcel som jedno etapové víťazstvo a mám tri. Chcel som zelený dres a získal som ho. Nemohol som si želať viac," uviedol.

Sagan má stále len dvadsaťdva rokov a v podstate celú profesionálnu kariéru pred sebou. Zatiaľ sa najviac vyprofiloval ako špurtér, ktorý dokáže zdolať aj také esá ako sú britský fenomén Mark Cavendish, Nemec Andre Greipel, či austrálsky rýchlik Matthew Goss. Svoje kvality však ukázal už aj v klasikách a nestratí sa ani v kopcoch. Pamätný je najmä výkon v 14. horskej etape Tour z Limoux do Foix, keď krátko po štarte vyprovokoval únik skupinky, v dvoch horských prémiách 1. kategórie udržal krok s oveľa skúsenejšími vrchármi a nakoniec prišiel do cieľa na 2. mieste. Aj preto sa natíska otázka, či sa v ďalších rokoch zameria na špurtérske etapy, alebo sa pokúsi o celkové prvenstvo trebárs aj na niektorej z Grand Tour.

"To sa všetko uvidí postupom času. Som mladý, do profipelotónu som prišiel dosť skoro, pomaly ešte vo vývoji. Aj sám na sebe vidím, že za tri roky, čo jazdím veľké preteky sa stále vyvíjam. Uvidíme, ako sa to ustáli," uviedol všestranný jazdec. Najbližšie roky by chcel uspieť v tradičných jarných klasikách ako sú Amstel Gold Race, či slávne Miláno - San Remo, na ktorých skončil v tomto roku tretí, respektíve štvrtý. "Do ďalších rokov sa budem snažiť, aby som patril medzi jazdcov, ktorí majú šancu vyhrať tieto veľké klasiky. Tam niekde vidím svoju budúcnosť v najbližších troch, štyroch rokoch a dúfam, že sa niečo podarí."

Sagan už má na konte aj celkové triumfy na Okolo Poľska, či Okolo Sardínie. Na víťazstvo na niektorej z veľkých Tour si však musí počkať. Okrem skúseností má oproti elitným vrchárom ešte jednu veľkú nevýhodu. "Uvidíme, či sa postupom času dokážem zlepšiť aj v tých kopcoch a hlavne, či dokážem schudnúť. Pretože to je môj najväčší problém. Je rozdiel, či má vrchár 65 kilogramov, alebo ako ja 77," zdôraznil.

Najbližší vrchol ho čaká práve na londýnskej olympiáde, kde však bude mať poriadne ťažkú úlohu. Sagan sa postaví na štart pretekov s hromadným štartom ako jediný Slovák, pričom ostatní favoriti budú mať k dispozícii až štyroch pomocníkov. Hlavným adeptom na triumf je domáci matador Mark Cavendish, ktorý sa môže oprieť o pomoc prvého a druhého muža z Tour Bradleyho Wigginsa a Chrisa Frooma i Davida Millara a Iana Stannarda.

Preteky jednotlivcov s hromadným štartom sú na programe hneď v úvodný deň letnej olympiády 27. júla. Organizátori pripravili 250 kilometrov dlhú trať so štartom na londýnskom The Mall, pričom cyklisti musia na trati absolvovať aj deväť okruhov po 15,5 km okolo kopca Box Hill, čo predstavuje asi 2600 metrov stúpania.
 

Vyberte región

mark